Saturday, March 14, 2015

Capitanu’ despre religie

Vad ca e la moda sa se discuti problema asta, daca e obligatorie, daca ar trebui, daca n-ar trebui. Religiosi, atei, spirituali, liber cugetatori si inca 100 de factiuni se cearta intr-o nebunie totala din care din fericire clerul aka popimea pierde si pierde. Pierde bani, pierde popularitate si, din nou, din fericire, pierde bani.

Religia asta, pe care unii o confunda cu popimea si cu credinta e o chestie foarte veche. Poti sa te certi pe faptul ca ea are la baza un graunte de adevar sau ca a fost prima incercare a neanderthalianului cu bata in mana sa explice de ce ploua si fulgera afara. Si nu e e rau ca avem mai multe puncte de vedere. Umanitatea se desteapta prin dezbateri si prin pareri contradictorii, evolueaza.

Ca idee:

Credinta – este activitatea de a crede in ceva, fie in fortele proprii fie in altceva mai putin pamantesc. Nu are legatura cu popimea si religia.

Religia – Ei uite ca aici pe langa credinta aia de mai sus intervin si traditiile adoptate de niste oameni care au crezut in acelasi lucru de-a lungul timpului.

Biserica – aici treaba deja se strica. Pe langa cele doua de mai sus intervine si personalul bisericesc care impune reguli atunci cand doreste, fie noi fie vechi, combate alte credinte, lupta pentru suprematie, considera ca ceea ce zic ei e adevarul suprem. Deci odata ce includem popii apare si elemtul conflictual care nu e prezent in credinta si religii.

Popimea (clerul) – in jargon romanesc – boaitele – categorie de oameni care servesc biserica, din convingere (rar) sau cu alte scopuri. Sa fim seriosi acum , oamenii care fac acest lucru din convingere se vad. Ei nu scriu carti, nu apar la toate posturile TV, nu isi fac reclama, nu se plimba cu A8-u’, nu vin la slujba cu convoiu de masini negre ca interlopii. Ei se vad de catre fiecare om care ii intalneste. Avand in vedere ca sunt rari, putini oameni stiu ca ei exista. Majoritatea popimii viseaza bani si transforma biserica intr-o masina de bani prin exploatarea oamenilor mai saraci nu cu duhul ci cu neuronii.

Dupa ce am lamurit aspectele de mai sus (da, daca tu confunzi termenii aia, din prima te voi califica drept o persoana inculta. I am sorry, dar nu avem ce discuta daca discuti despre ceva de care nu stii mai nimic. Exista o regula de baza a bunului simt, nu cunosc, nu comentez despre…), sa continuam…

Parerea mea, eu, “ala care scrie aici”, “Capitanu’”, cum vrei tu, e ca NU, religia ortodoxa nu ar trebui sa fie obligatorie in scoli. Pai de ce sa fie? Sunt numai ortodocsi in tara? (atentie “ortodocsi” nu “ortodoxi” cum scriu diverse publicatii sau comentatori) Nu sunt! Sunt multe culte crestine, multe culte necrestine, pagani, atei, etc… Lor pentru ce le trebuie ortodoxie? Pentru nimic. Pot sa invete si pe cont propriu sa fie oameni. Nu am vazut pe niciunu fiind macar atat de infractor pe cat e un popa.

Daca vreti sa predati ceva, predati istoria religiilor. Asta nu se poate pentru ca:

Nu are cine, nu exista personal calificat;
Chiar daca ar exista, e mai scump de platit decat un popa sau un necalificat care citeste din manual;
Daca ii prezinti copilului multe manifestari religioase, risti sa pierzi un fan care cotizeaza la BOR;
Sistemul nu este in stare sa sintetizeze istoria religiilor incat si un copil sa inteleaga despre ce e vorba.

Privind problema “Da copilu meu de unde invata de Dumnezeu?”. Pai teoretic, il inveti tu… Daca nu esti prea preocupat/a sa te uiti la Acces Direct sau sa faci alte activitati poate ii spui si care e treaba cu Dumnezeu si religiile. Daca e poti chiar sa pui si mana pe-o carte sa intelegi tu inainte care e faza. Sau daca nu, macar il inveti cum sa fie om. Ca il implici sau nu pe Dumnezeu aici este alegerea ta. Ar fi o idee. Eu unu nu am invatat sa fiu om la scoala, as putea spune ca din contra. Si da, am facut religie in scoala si liceu. Probabil concureaza in topul orelor de teroare de prin perioada aia. Deci nu-ti trebuie religie la scoala ca sa fii om si nici ca sa stii despre Dumnezeu, nici macar ca sa mergi la biserica. Ca orice altceva, activitatile de mai sus se invata acasa, in familie, poate chiar de la prieteni…

Ideea pentru acest articol a pornit de la urmatoarea fotografie, dintr-un manual de religie:




Daca cel incercuit este raspunsul unic inseamna ca scoala romaneasca are o problema grava. A alege sa iti manifesti credinta intr-o situatie periculoasa in care se cere sa actionezi pentru propria siguranta este o greseala grava sau fatala. Dincolo de toate exagerarile ambelor tabere pro si contra, ceea ce vedem mai sus este o greseala fatala a invatamantului.

In situatia de fata prefer sa-I dau copilului sa citeasca intai un ghid de supravietuire urbana si apoi sa-I prezint o carte de religie. Si cartea aceea de religie cu siguranta nu va fi un manual scolar ortodox.

O sa va impartaseasc cateva idei pe post de concluzie:

Sa fii om inveti acasa, nu la scoala cu ora de religie ortodoxa;
Sa mergi la biserica si sa crezi in Dumnezeu inveti tot acasa, fara sa dai bani la popi, fara sa faci religie la scoala;
Cand alegi religia ca solutie in situatii practice inseamna ca ai o problema grava;
Cand impui copilului sa faca la fel inseamna ca esti contagios si periculos;
Sunt atatea credinte religioase fascinante incat e pacat sa inveti doar ortodoxie cu aere extremiste.

P.S.: Religia mea este Romano – Catolica. Astept toti ortodocsii extremisti sa ma injure etern. Spor la treaba copii ca va pricepeti sa va lasati furati si sa urlati pe toate forumurile.


O seara faina de la Capitanu’ de corabie!

No comments:

Post a Comment