Wednesday, May 20, 2015

Viata de Geek in Romania



Salut echipaj si bine v-am gasit la un nou articol! Azi m-am gandit sa vorbim despre ce inseamna sa fii “geek” in Romania. In primul rand nu o sa stie mai nimeni ce vrei tu sa spui cu faza asta cu “geek” sau o sa se uite ciudat pentru ca te consideri fraieru ala din filme pe care il caftesc toti si care nu e deloc popular.

Din acest articol excludem particica aceea mica de oameni nebuni si frumosi cu care iti imparti propria nebunie si frumusete in care consta conceptul de geek. Vorbim acum de majoritate...

Daca te recomanzi ca geek la noi, n-o sa faci nicio senzatie, doar o vei da pe aceea acuta de a cauta un dictionar englez-roman pentru a afla ce inseamna cuvantul in sine. Asta e! Mai bine treci la detalii, si anume la ce-ti place.

Daca vei vorbi despre filme o sa gasesti destui oameni care iti impartasesc pasiunea. Exista oameni pasionati de filme care habar n-au care e faza cu geek-ul. Romanu’ inca merge la film, fie si doar ca finalitate al shoppingului la mall. Majoritatea merg pentru film, o parte pentru ca asa vrea pisi, o parte ca sa-si aduca aminte de tinerete si sa vada care e treaba cu 3D-u’. Ideea principala e ca romanii se uita la filme, seriale etc, mult!

Sa consideram acum ca, asa ca geek cum esti tu, vei vrea sa vorbesti despre benzi desenate. Prima reactie, si cea mai intalnita, va fi ca toti te vor intreba daca alea nu-s pentru copii... Logic, oamenii au vazut ca revistute colorate de genul citesc doar cei mici. Combinate cu o bucata de plastic care se vrea jucarie acestea apar distribuite pe la diverse chioscuri de presa din ce in ce mai rare (cate mai exista oare?...). Ulterior, dupa ce identifica obiectul discutiei se vor uita ciudat si te vor intreba de ce ai da atatia bani pe asa ceva.

Tin minte ca ma plimbam prin Berlin si am intrat intr-un punct de presa din statia de S-Bahn... Si ce era acolo... Un perete intreg plin de Marvel Comics, si toate in germana. Asta m-a salvat sa arunc cu cateva sute de euro fara sa-mi mai pese de nimic... Nemtii sigur nu le cumparau doar pentru copii. Altfel erau doar cate doua numere ca la noi. Dar, pana una alta, faptul ca la noi sunt si alea doua numere e un lucru bun, si asta la orice punct difuzare a presei.

Am inceput mai nou sa avem si cateva magazine de profil, de comics. Si acesta este un lucru foarte bun.

Sa ne continuam, insa,  expunerea. Cosplay! Daca mentionezi conceptul de cosplay n-o sa cauzezi nicio reactie. Nici macar dictionarul ala nu mai este util. Acum va trebui sa explici ce inseamna conceptul, cu gura ta. Ai putea sa-l compari cu Halloween-ul dar nu te va intelege nimeni de ce ai muta tu data americanismului aluia si de ce macar stii ce inseamna... Oricum e o sarbatoare ne-nationala si pe deasupra pagana.

Dupa ce interlocutorul va trece de socul ca tu te imbraci intr-un personaj fara niciun motiv material gen bani, sau altfel de motiv gen reality show sau pentru ca ai pierdut un pariu, probbail ca o sa-i si explici cam ce-ti trebuie.

Daca faci un cosplay militar sau post apocaliptic sigur o sa creada ca vorbesti prostii si ca tu de fapt vrei sa jefuiesti o banca sau ca vrei sa-ti faci propria grupare terorista (Martorii lu’ Marvel probabil... Apuci sa faci temenele la your God Stan Lee si trebuie sa arzi orice e intinat si pe care scrie DC Comics, maybe...).

Dupa toate astea poate vei vrea sa mentionezi si ce inseamna Boardgames. Majoritatea sunt plictisiti total daca aud de ele, o mica parte cunosc doar incipientul gen carti, sah, remi. E bine si asa. O sa le fie greu sa-i convingi ca barbutul si “Asta are, Asta n-are, Asta e castigatoare” nu sunt boardgames. Daca mentionezi si conceptul de cafenea de boardgames fiecare se va gandi la propria sa versiune de cazino din Las Vegas plin cu mese de poker la care se joaca cu “pistolu’ pa masa”.

Despre jocurile pe PC stie toata lumea. Aici macar vei fi inteles perfect.

Si sa intelegi conventiile e putin cam greu, avand in vedere ca majoritatea nu stiu ce e inauntru. Eu am renuntat de mult sa explic si le intitulez doar “Conventia aia cu filme, aia la care vin actori.” Suna putin mai logic daca te legi de filme. Orice suna logic daca e vorba de un film, un lucru nu neaparat rau dar care stabileste si nivelul de intelegere al societatii.

Putem spune ca mai avem de lucrat la promovarea aspectelor culturii geek dar mai ales la promovarea termenului (care nu stiu daca este necesara sau nu... titulaturile conteaza mai putin). Numai in acest fel vom avea o societate mai deschisa spre entertainment nu “distractii” dar si spre conceptul de joc si intr-un fel spre redobandirea inocentei taiata din radacini de diverse aspecte sociale.

Capitanu’ va ureaza o seara faina!


1 comment:

  1. Ia d-acia capitane! http://geekzone.ro/a-fi-sau-a-nu-fi-geek-13/

    ReplyDelete