Thursday, April 9, 2015

Campania Geeks Heroes



Azi trecem de la chestii amuzante la chestii mai serioase si anume ne vom ocupa de campania de mai sus. Geeks Heroes este o campanie initiata de Fort Knox PR, revista de benzi desenate Jane Candy si site-ul Edge and Back (edgeandback.ro).

Cele trei entitati isi propun sa atraga atentia asupra fenomenului de hartuire din cadrul comunitatilor geek din toate domeniile, de la fandom-uri de film la jocuri sau la comunitati cosplay. Fenomenul in sine se manifesta de curand pe mai multe nivele, fie virtual fie in viata reala, prin acte care pot fi chiar sanctionate pe cai legale.

Multi cosplayeri, gameri sau pasionati de diverse domenii ca filme, carti sau benzi desenate au parte cateodata de hartuire, atat pe internet dar mai ales in viata reala. In cadrul comunitatilor de cosplay sunt bine cunoscute cazurile de hartuire verbala sau chiar tentative de hartuire sexuala.

Campania demarata sub hashtagul Facebook #GeeksHeroes doreste sa atraga atentia asupra fenomenului care nu este deloc unul de neglijat si in niciun caz inofensiv.

Articolul care descrie campania dar care contine si cateva povestiri ale unor oameni implicati direct in diverse situatii poate fi citit pe Edge and Back:


Desi in Romania, cosplay-ul nu pare a fi un subiect central, unele publicatii il promoveaza iar altele, din contra chiar promoveaza indirect atitudinea insultatoare.

Un exemplu evident de ceea ce trebuie evitat este auto intitulatul jurnalist Alexandru Manole care a considerat ca un articol sub titlul “Am agatat la Comic Con ca Darth Vader” este exact ceea ce lipseste intr-o societate deja agresiva si sexualizata.

Modelul rusinos de articol poate fi vazut la linkul de mai jos: http://www.vice.com/ro/read/am-agatat-la-comic-con-ca-darth-vader . Acesta este un exemplu concludent de atitudine ce nu ar trebui sa existe in cadrul unei conventii si de reactii daunatoare sau insultatoare pe care ar trebui sa le evitam atunci cand abordam un eveniment tematic de genul.

Articolul sus mentionat mi-a ramas pe creier de cand l-am vazut prima data de la una din editiile trecute din EECC si de atunci mi-am spus ca cineva trebuie sa ia atitudine impotriva unei asemenea manifestari online.

Lasand la o parte iesirile “jurnalistice” ale anumitor persoane si publicatii, campania de mai sus ne cheama la a reflacta asupra unui comportament civilizat si prietenos intr-o societate considerata de noi avansata. De asemenea ne face sa reflectam si la aspectele legale in care ne pot implica anumite conduite extrem de daunatoare ca hartuirea diverselor grupuri de oameni.

Prin acest articol, Raidu’ dă Piraţi se declara sustinator al campaniei mai sus mentionate si le ureaza mult succes initiatorilor.


Capitanu’ va ureaza o seara frumoasa! 

No comments:

Post a Comment