Saturday, May 13, 2017

Agentii moderni ai lui Thanatos


Salutare echipaj si bine v-am gasit la un nou articol. Azi este una din acele zile in care Raidu’ va ofera o cugetare. Puteti s-o considerati o cugetare de seara inainte de culcare, sau nu, pentru cei care abia acum se trezesc si isi incep activitatea.

Ceea ce imi vine in minte momentan este ca, probabil cea mai “de speriat” trasatura a oamenilor care fac parte din subcultura sau curentul metal este inclinatia acestora catre culoarea neagra sau catre lucruri pe care oamenii “speriati” le asociaza cu moartea. Exista o intreaga societate care este ingrozita total de culoarea neagra  precum si de orice alt aspect care le-ar putea aminti de fenomanul natural mentionat. Simbolistica ce include cranii, oase, decadenta trupului fizic, orice dauna cauzata acestuia (rani deschise, sange, etc) precum si aspecte al lumii de dincolo, cu precadere asociate cu iadul infatisat de crestinism si nu numai, sunt tot atatea motive de soc printre “membrii integrati” ai societatii moderne.

Si totusi, singura imagine care imi vine in minte, in ceea ce priveste oamenii care adopta aceasta simbolistica putin mai intunecata decat ceea ce vedem zi de zi, este aceea infatisata intr-o carte despre care intamplator sau nu am scris pe Raid’ si anume Cronicile din Voss, imaginea fiind aceea a corbilor lui Thanos. Mereu aproapiati de zeul mortii, netematori fata de acest proces care decimeaza umanitatea dar o si echilibreaza inca de la inceputul veacurilor, acestia pot fi definiti ca agenti ai mortii insasi. Desi oamenii din zilele noastre nu asasineaza pe nimeni, apropierea lor fata de conceptul mortii este la fel de accentuata. Daca excludem faptul ca unii din adeptii subculturii sunt militari activi in teatre de opretaiuni si ca, intr-un fel,  ar putea contribui la echilibru chiar in modul mentionat in carte, ne ramane celalat procent, cei “pasnici” si totusi familiari cu sperietoarea de serviciu a zilelor noastre, moartea.

Exista posibilitatea ca mai sus mentionata apropiere de simbolistica mortii sa nu fie deloc un handicap social. Eu cel putin cred din tot sufletul acest lucru. Acolo unde cineva slab de inger ar fugi urland, unul din oamenii mentionati mai sus va avea cel mult o reactie normala, fie in cazul unei discutii despre ceva ce ar putea fi considerat “morbid” de catre cutumele sociale dar si in cazul unui eveniment care ar putea face pe cineva “normal” sa inghete de groaza. Imi imaginez ca exista multi oameni apartinand subculturii metal care au parte in fiecare zi de evenimente tragice, de la militarii mai sus mentionati la diversele tipuri de salvatori (pompieri, medici, voluntari in organizatii umanitare.) Consider ca un om familiarizat cu conceptul mortii poate avea o atitudine mult mai calculata intr-o situatie de criza decat altul care se simte ingrozit atunci cand zareste un cap de mort simbolizat pe un poster sau un tricou.

Intr-un fel, cei mai apropiati oameni de agentii lui Thanos sau daca vreti Thanatos, denumirea zeului grec al mortii, fiul lui Nyx – noaptea si Erebus – intunericul, sunt si oamenii adepti ai subculturii metal. Este posibil ca o parte din ei sa fi cunoscut conceptul de moarte mult mai in detaliu decat toti ceilalti care simt dorinta sa fuga numai la auzul cuvantului in sine. Unii dintre ei au vazut poate lucruri la care oamenii “normali” nu au asistat si nici nu si-ar dori acest lucru, de la razboi la distrugere, de la fragilitatea vietii la pericolul rasfrant asupra acesteia de flagelul depresiei si tendintelor suicidare.

Data viitoare cand intalniti unul din “agenti”, imaginati-va ca s-ar putea ca ceea ce veti auzi sub forma de povestiri sa fie ceva care va va captiva sau cel putin va va uimi. Poate veti ramane doar cu surpriza cauzata de aruncarea unei priviri in viata unui om interesant sau poate va veti regasi in trairile sau intaplarile auzite.

Orice ar fi, agentii raman acolo, urand sau nu societatea, pacifisti sau cu o dorinta de schimbare vecina cu razboiul, oricand luptand pentru drepturile lor si indirect ale altora, considerati elita sau clasa inferioara de sobolani ai anarhiei, ei sunt mereu “in league with death”, curajul lor depasind cateodata limitele sociale invechite si care tind spre o lasitate generala.

Sursa fotografie: Pinterest. Artist unknown.

No comments:

Post a Comment