Sunday, June 25, 2017

Inima Dragonului de M. M. Tara

Salutare echipaj si bine v-am gasit la o noua postare despre carti. Azi avem o de discutat despre un volum nou nout de fantasy, „Inima Dragonului” de M. M. Tara.

Eu unul recunosc ca mi-era dor sa citesc un fantasy nou care sa nu fie deja pe la al optulea volum si publicat la 3 edituri diferite. Am ales „Inima Dragonului”, care pe langa ca este la primul volum (sper sa fie cat mai multe acum, nu mai am ce s-a spun, sunt prins) este scris si de un autor roman.

Primul lucru care m-a surprins a fost originalitatea lumii pe care este construit romanul. Ma asteptam sa citesc un fantasy fie extrem de filosofic si complicat, in care notiunea de „basm” se pierde cam de la pagina a treia fie un fantasy realizat pe modelul „Lord of the Rings” a lui Tolkien, complex si cu rase clasice sau un roman realizat pe modelul jocurilor video, mai putin complex ca intamplari, insa cu aceleasi rase (elfi, gnomi, oameni, dragoni, vrajitori, dark lord-ul regulamentar etc.). Am descoperit insa o lumea noua cu cetatea Nisalului in centru, cu liandrini si oameni, umbre, Zollany, Tavuth, dragoni si magistri.

In centrul povestirii se afla liandrinul Lied, bard dar si hot, toata actiunea incepand de la intentia acestuia de a-l vedea pe regele Nisalului si altfel decat treaz si la datorie. Aceasta implica desigur si un deloc de neglijat castig financiar. Dar Lied si prietenii lui sunt atrasi intr-o poveste mult mai complicata si sunt prinsi intr-un complot mult mai intunecat decat intentia lor de a face rost de niste monede in plus.

Printre personajele care mi-au placut se numara: Lied, Mira, Vel, Regina Zollany, Blu si tavuth (toti tavuth mai exact).

Desi actiunea are loc in Cetatea Nisalului, aceasta nu pare deloc restransa sau claustrata asa cum ar putea sa ne dea impresia un spatiu atat de restrans ca zidurile unui oras. Cetatea ascunde multa magie pecum si locuri neexplorate de nimeni de foarte mult timp.

Un aspect care mi-a atras atentia a fost faptul ca M. M. Tara a reusit sa realizeze in romanul sau un concept nou pentru ceea ce am puntea numi creaturi intunecate intr-o opera fantasy precum si un foarte original taram de dincolo ca loc de destinatie al raufacatorilor din lumea in care se desfasoara povestea. Demonii tavuth, fiecare cu caracteristicile sale unice, precum si mentiunea ca acestia ar fi organizati pe legiuni undeva in taramul intunecat cu acelasi nume „Tavuth” nu fac decat sa starneasca curiozitatea cu privire la structura taramului Nlithia. Mie unul, locul intunecat cu ale lui legiuni mi-a starnit cu siguranta imaginatia si m-a lasat cu dorinta de a afla mai multe despre acesta.

„Inima Dragonului” este un fantasy activ, plin de actiune dar si de elemente descriptive, un fantasy care nu poate fi asemanat sau echivalat cu vreuna din operele „grele” ale literaturii insa care va va captiva, va va starni continuu curiozitatea si va va da acea urma de speranta care a incetat sa mai existe in majoritatea operelor fantasy moderne. De asemenea, „Inima Dragonului” va va scuti de fenomenul macelaririi in masa si fara sens a personajelor unei opere dar si de fracturarea firului narativ pentru a-l transforma in ceva conform cu dorintele cititorilor. Va recomand acest volum din toata inima.

Mai jos aveti link-ul de unde puteti cumpara „Inima Dragonului” de pe site-ul editurii Crux Publishing.


Eu va doresc spor la lectura iar acum, recunosc, mai am de „impartit” cateva intrebari cu Mircea Tara, sper ca si el sa ajunga sa citeasca acest articol si poate, daca binevoieste sa asculte rugamintea unui cititor entuziasmat, sa-mi raspunda la niste intrebari scurte si personale despre carte.

Mircea, invocand toata magia ta de scriitor si rostind cateva vraji care sa-ti dea putin timp liber te intreb:

1. Care era descrierea fizica exacta a poporului Zollany. Sunt extrem de curios de detalii. Avand in vedere ca i-am indragit mult vreau sa-mi imaginez exact cum arata.

2. Ai de gand sa dezvolti ideea tinutului de dincolo Tavuth si al demonilor extrem de originali pe care i-ai creat ca locuitori ai acestuia?

3. Asta e o intrebare clasica, cliseu, nu trebuie neaparat sa raspunzi... Pe cand o continuare la „Inima Dragonului”?

Itit multumesc in avans si iti doresc multa inspiratie.

No comments:

Post a Comment