Sunday, March 6, 2016

Conformismul de gura lumii

Salut si bine v-am gasit la un nou articol. Azi vorbim despre, probabil, una dintre cele mai mari plagi ale societatii actuale si anume conformismul impus de gura lumii si de o societate inca adanc “infipta” intr-un comunism translucid care inca ne inseala cu faptul ca nu exista desi el este prezent in tot si toate. Si da, poate unii dintre voi inca visati faze de genul statului comunist pacifist si in care toti oamenii sunt egali (ce porcarie) si toti au la fel de mult si cu totii impartim tot ca niste frati, tovarasi si prieteni ce suntem. Dar nu, comunismul din adancul societatii noastre este ala pur romanesc, caracterizat de nulificarea individului, de obiceiul aproape ancestral de a “da in gat” si de a te conforma unor norme depasite, nescrise. Apropo, inexistenta dreptului de proprietate este si ea o utopie avand in vedere ca, probabil, primul femur in moalele capului a fost incasat de omul preistoric care a incercat sa-i fure altuia piatra preferata sau mancarea.

Din pacate, vedem in fiecare zi cum majoritatea persoanelor din societate devin nule. Un om care isi incepe viata ca fiind original, creativ si interesant sfarseste prin a fi o persoana anosta si fara niciun gust, un alt produs al societatii care isi infraneaza orice dorinta de placere, orice manifestare speciala a sufletului, si ajunge un fel de ne-om. Nu nu-l putem numi robot pentru ca pana si un robot poate avea erori de soft care ii pot inspira un comportament original.

Sa nu vrei sa ai deloc contact cu natura sau poate cu oamenii, sa n-ai o pasiune cat de mica pe motivul ca “ai treaba”, sa stai ca leguma cand auzi o melodie pe care alti oameni macar ar ridica privirea, asta inseamna sa fii “conform” intr-un mod gresit. Asta daca exista asa ceva, avand in vedere ca acest “conform” este de la inceput un termen gresit si nenatural pentru fiinta umana, care este diferita de la inceput de alti indivizi, aceasta fiind din fericire regula pe care natura a impus-o si cu care unii se tot lupta o viata intreaga, care viata, sfarseste prin a fi una nefericita.

Conformismul are si eterne santinele, nu de alta dar orice rau are propriile forte de ordine. Acestea sunt oamenii destul de anosti si de lipsiti de speranta incat sa dezvolte o dorinta nestavilita de razbunare pe oricine ar indrazni sa iasa din normele in care ei s-au pierdut de mult, ca niste letargici si niste putori sociale. Pentru ca nu a fost vina nimanui pentru faptul ca au ajuns in stadiul respectiv. Sa fii original nu solicita mult efort si nici macar mult timp. Asa ca scuza cu “time is money” chiar nu functioneaza deloc in cazul acesta.

Sleahta asta interesanta de pastratori ale legilor nescrise stravechi sunt tipul ala de om care se uita ciudat la oricine trece pe langa el, ala care se crizeaza cand vede ca altcineva se distreaza catusi de putin, ala care si-a facut o cariera din a sta in casa sau din a sta si a-l ineresa foarte mult ce fac altii. Specia mai sus mentionata ar trebui eradicata complet astfel incat sansa la originalitate si la o dezvoltare normala a individului sa mai existe macar putin in peisajul social actual.

Intr-un final apoteotic, stim cu totii ca deja suntem satui de babe acre cu comentarii cretine, de tot felul de anosti care se considera incarnarea maturitatii si a catorva modele de viata, de letargici sfatosi si de oameni presati de timp care te preseaza la randul lor cu conceptul de timp. Suntem satui de oameni care tac si inghit, de oameni care seamana unul cu altul atat de mult incat te fac sa nu mai vrei sa mai cunosti oameni, de persoane sterse si “conforme”, conforme mai nou cu o promovare masiva a prostiei, imbecilitatii si inculturii. Si ca cireasa de pe tort, sau de pe balega, toti astia mai sunt si indignati si intr-o continua incercare de a-si crea o alta sleahta de acoliti si invatacei, sinistri din punct de vedere uman.

Pentru cine vrea sa vada ce inseamna o societate functionala din punct de vedere a manifestarilor umane de tot felul poate vizita pentru macar trei zile Berlinul.

Capitanu’ va saluta si va ureaza sa ramaneti originali intr-o mare de plictiseala!

No comments:

Post a Comment