Monday, November 19, 2018

Conan Barbarul – Phoenix pe o sabie – Turnul Elefantului


Salutare Raid si bine v-am gasit la o noua recenzie de carte. Azi discutam despre doua noi povestiri cu Conan Barbarul aparute intr-un nou volum la editura Crux Publishing. Acestea sunt Phoenix pe o sabie si Turnul Elefantului. Lansarea volumului a avut loc la proaspat incheiatul targ de carte Gaudeamus 2018. Cartea completeaza seria deja inceputa a povestirilor binecunoscutului erou care are pana acum deja trei volume cu aventurile sword and sorcery scrise de Robert E. Howard. Noul volum poate fi gasit la adresa de mai jos:


In “Phoenix pe o sabie” eroul nostru descopera ca atributiile unui rege nu se limiteaza doar la a studia manuscrise plicticoase sau la a le scrie ci si la a-si apara propria viata de cei care ar putea complota impotriva lui, mai ales atunci cand respectivii tradatori sunt ajutati de forte de dincolo de realitatea palpabila. Eroul nostru intalneste magia stygiana si ororile pe care aceasta le poate aduce in lumea reala.

“Turnul Elefantului” il pune pe Conan in postura de hot, astfel ca vedem si modul discret in care eroul se descurca intr-o aventura, opus obisnuitelor batalii sangeroase si furiei barbare cu care ne-am obisnuit. Si in aceasta aventura Conan intalneste un vrajitor malefic, magie intunecata precum si fiinte fantastice care nu apartin planetei pe care se afla Hyboria, lumea in care s-a nascut barbarul neinfricat.



Ca in orice volum despre Conan, nu lipsesc citatele memorabile si scenele de batalie spectaculoase. Doua dintre cele care mi-au placut cel mai mult sunt:

“Ce stiu eu despre civilizatie, despre aur, mestesug si al minciunii caier? Nascut intr-un tinut golas, crescand in liber aer; Limba si viclesugul filosofului dau gres cand sabiile canta a lor lege; Navaliti spre moarte, caini, caci om am fost mult dinainte de-a fi rege!”

“In general, oamenii civilizati sunt mai neciopliti decat salbaticii pentru ca in general stiu ca pot fi mitocani fara a se alege cu teasta despicata.”

Ca de obicei nu o sa dau prea multe spoilere despre aventurile din volum si va voi lasa sa savurati cele doua povestiri alaturi de Conan si de lumea sa plina de magie, supranatural, curaj si intrigi. Astept insa cu nerabdare urmatoarea carte in care ma voi reintalni cu Conan si aventurile lui, sperand ca intotdeauna barbarul si nobleta sa neslefuita vor invinge.

“Barbarianism is the natural state of mankind. Civilization is unnatural. It is the whim of circumstance. And barbarianism must ultimately triumph.”

Robert E. Howard

Raidu’ da pirati va ureaza lectura placuta!

No comments:

Post a Comment