Thursday, August 3, 2017

Recolta Rosie de Razvan T. Coloja




Salutare echipaj.  Azi avem doua articole deoarece recuperam cartile citite. Cel de-al doilea volum despre care vom vorbi este „Recolta Rosie” de Razvan T. Coloja. Acesta a aparut la editura Crux Publishing si face parte din ultimele trei volume nou publicate.

Putem spune ca Razvan Coloja ne transpune din nou in lumea romanului transgressive, atingand de aceasta data una din probolemele foarte actuale ale societatii romanesti si anume clerul corupt cu un nivel de imoralitate care in anumite circumstante, nu rare din pacate, duce la sanctiuni pe cale legala.

Personajul principal este angajat al bisericii, persoana care are grija ca imaginea institutiei sa nu fie patata. Acesta investigheaza cazuri de pedofilie si nu numai, luand toate masurile necesare ca aceste „pete” sa nu iasa la iveala si sa dispara pentru totdeauna.  Este angajat de mai toate bisericile crestine care cunosc cazuri de ilegalitati in randul clerului care le apartine.

Pornind de la aceasta premisa, razvan Coloja ne prezinta biserica prin ochii unui om care lucreaza pentru ea dar care nu crede in Dumnezeu si cu atat mai putin in randuielile impuse de cler. Lipsa de religiozitate si de superstitie prezenta in mentalitatea personajului face ca romanul sa ofere un punct de vedere total nou asupra societatii suprasaturate de controlul bisericesc.

Intalnim in roman membri ai clerului cu inclinatii spre pedofilie sau pur si simplu cu o minte plina de perversiuni, nepotrivite pentru un om al bisericii, intalnim tipologii de oameni pe care ii vedem in fiecare zi in societate si ne este expusa partea „ascunsa” a preotimii. Desigur se incearca ascunderea coruptiei si imoralitatii desi multitudinea de cazuri captate de mass media a demascat de mult fata intunecata a bisericilor de pretutindeni, lovind adanc in credibilitatea acestor institutii mult mai lumesti decat ar crede cei care le frecventeaza.

Personajul principal ne impartaseste insa si existenta sa, in timpul in care isi indeplineste ocupatia speciala. Avem parte de o descriere a modului sau de viata precum si a idilelor pe care acesta le are, totul intr-un peisaj transgeressive tipic pentru autor.

Recomand aceasta carte tuturor celor care doresc o portie de realitate transanta, celor care s-au saturat de imaginea imaculata pe care diverse cleruri incearca sa si-o atribuie, tuturor celor satui de manipulare prin frica si de o societate condusa prea mult de biserica.

Raidu’ da Pirati va doreste spor la lectura!

No comments:

Post a Comment