Sunday, August 6, 2017

Anti tehnologie in RomaniaSalutare echipaj si bine v-am gasit la un nou articol marca Raidu’ da Pirati. Azi discutam despre atitudinea anti tehnologie la romani. Dupa cum stiti, exista multi “oameni”, “cetateni”, mai ales in mediul online (culmea nu?) care sunt total anti tehnologie, pentru care internetul, telefonul si orice calculator sunt Satana si Anticristul, doi in unu. “Pai si cum ramane cu mediul online?” ati intreba. Sincer, asta nu stiu nici eu... Dar niste “tips” pentru cei mentionati mai sus nu strica niciodata. Cine stie, poate the tips vor deveni subiecte de reflectat.

1. Urli pe tot Facebook-ul ca tehnologia e Satana, ca stiinta si medicina n-au niciun rost, ca masonii si Illuminati le stiu pe toate? Iti recomandam sa te deconectezi de la Facebook, Internet si telefon, nimeni n-o sa-ti simta lipsa si oricum... nu te simteai patat in inocenta ta antitehnica pentru ca le foloseai?

2. Esti o tanti aleatoare cu apucaturi razboinice, stai la bloc si scopul tau in viata e sa stii si sa comentezi ce face altu? Dai telefon lu’ tata Floarea sa-i spui ce s-a mai intamplat? Urli ca toti copiii stau in parc pe telefon? Teapa! Si tu stai pe telefon, pe o versiune mai veche facand ceva mult mai inutil decat sa te joci, dar stai. Iti recomandam sa inchizi telefonul fix. E stiinta si acolo deci e ceva necurat. Intre timp probabil te asculta KGB-u sau altii de care ti-e frica in secret.

3. Esti o femeie simpla, cam trista, scrii “stiri” in “Gugle” ca sa citesti “ce e relevant”? Te rupi in figuri conspirationiste si urli la toate vecinele sa nu-si vaccineze copiii? Teapa din nou! Stiinta aia nasoala deja te-a marcat pentru ca ai ajuns sa traiesti in ignoranta, pana la o varsta inaintata doar datorita ei. Acum ca tot nu mai ai ce face pentru vaccinurile facute cu care te-a intinat societatea asta satanista, iti recomandam sa inchizi Internetul, Facebook-ul si orice mediu din care ai putea accesa articolele lui Guru Olivia. E posibil ca macar odraslele tale sa nu creasca lobotomizate social.

4. Esti o baba acra care privesti stiri politice mainsteam. Urli a ura la orice de la tehnica la orice altceva care inseamna progres. N-ai internet dar ai cablu si telefon pentru dezbateri. Pe deasupra mai ai si aer conditionat ca sa nu faci apoplexie cand te uiti la Miciulica cel viteaz. Eu zic sa scapi de toate trei pentru ca Illuminati te controleaza prin undele ezoterice din aerul conditionat.

5. Esti un fan americani upgradati, treziti din manipulare. Stii sigur ca Pamantu’ e plat la fel ca drumul pana la carciuma si Mega. Orizontu’ nu se rotunjeste decat dupa cateva toiuri de tuica proasta. Bagi ochiu in televizor si asculti toate mizeriile. Teapa! Televizorul si luminile care te ghideaza noaptea acasa cand esti beat au ceva mai multa stiinta la baza, altfel nimereai santu’ nu casa... Din fericire de la iluminatul stradal nu te poti debransa.

6. Esti un popa hot care trage bani neimpozabili. Urli in gol prin sistemul  7.1 din biserica la enoriasi si spui ca tehnologia este Satana. Spui ca buletinele si cardurile bancare au numarul diavolului, de-aia tu lucrezi numai cu bani cash si nu prea colaborezi cu statul in ceea ce priveste impozitele. Ti-ai calcat putin pe suflet sa ai macar un card bancar cand ti-ai dat seama ca nu poti sa schimbi toata puzderia de bani in aur sau lucruri depozitabile prin vila. Teapa... Tu dintre toti esti cel mai inconjurat de lux si tehnologie, ai calculator in telefon, masini de lux, telecomanda care iti deschide poarta conacului etc. Sincer, dintre toti, tu esti cel mai expus raului. Ideal ar fi sa scapi de toate astea si sa traiesti cinstit si modest. A stai nu... asta nu se face, coincide prea mult cu ce scrie prin Biblie.

Desigur ca problema dependentei de virtual are valente mult mai adanci decat manifestarile neaderthaliene specifice spatiului mioritic. Pe masura ce stiinta avanseaza, aceasta ne deschide noi orizonturi catre rezolvari ale problemelor cotidiene dar si catre noi provocari, mai ales de ordin etic. Ceea ce imi vine in minte acum este inteligenta artificiala si dezvoltarea autonoma a acesteia. Avem masinarii din ce in ce mai inteligente, iar telefonul nu este nici macar aproape de ele, desi se numeste “smart”. Exista inteligente artificiale care invata limbaje, comportamente, deprind reactii si se apropie incet incet de trasaturile creatorului, Omul. Poate peste cateva zeci de ani vom putea vorbi cu o inteligenta artificiala la fel de cursiv cum vorbim cu o fiinta umana, o conversatie in care notiunea de “comanda” de la operatorul uman catre masina dispare. Si gandindu-ne la Asimov, in cazul in care ar exista inteligente artificiale umane... imaginati-va cat de mult ar trebui ca societatea sa se dezvolte. Ma gandeam fie si numai la problemele de ordin juridic care ar avea legatura cu noile entitati sociale.

Pana atunci insa, nu urati tehnologia, ea va face doar bine. Cei care va fac rau sunt doar oamenii, atunci cand o utilizeaza in mod gresit sau imoral.

Capitanu’ va ureaza o zi frumoasa si racoroasa!

No comments:

Post a Comment