Sunday, November 27, 2016

Conan Barbarul - Misterul Fantanii Blestemate




Salut si bine v-am gasit la un nou articol. Dupa cum am promis, ma intorc si cu cartile lansate la Gaudeamus. Incepem azi cu „Conan Barbarul – Misterul Fantanii Blestemate”. Nuvela a aparut la editura Crux Publishing, editura care isi propune sa publice integrala Robert E. Howard, intr-un moment as spune extrem de potrivit, moment in care o mare parte din lume pare sa fi uitat notiuni ca onoarea sau curajul.

“Barbarianism is the natural state of mankind. Civilization is unnatural. It is the whim of circumstance. And barbarianism must ultimately triumph” – Robert E. Howard

Asta spunea Robert E. Howard acum multa vreme, intr-o lume care inca nu cunoscuse catastrofele a doua razboaie mondiale create de oportunitatile oferite de un exces de „civilizatie” prost inteleasa, civilizatie pe care Howard o definea foarte bine ulterior prin urmatorul citat:

„The more I see of what you call civilization, the more highly I think of what you call savagery!” – Robert E. Howard

Autorul ni-l prezinta din nou pe Conan, puternic si viteaz, drept si onorabil, salbatic in batalie dar si dornic de a lua doar ceea ce este mai bun din viata. In aceasta povestire Conan devine ceea ce multi dintre noi ar fi visat sa fie , daca s-ar fi nascut in epoca potrivita, si anume, Capitan pe o nava de pirati. Cazut prada unor circumstante mai mult sau mai putin favorabile, Conan reuseste intr-un final sa atraga alaturi de el un intreg echipaj de talhari nedisciplinati, prin carisma sa extraordinara.

Avand in vedere ca nuvela este putin mai scurta, nu am sa intru mai mult in detalii si va voi lasa pe voi sa descoperiti care este secretul fantanii mentionate in titlu sau cum va ajunge Conan intr-un echipaj de pirati. In carte regasim si un comentariu elaborat si foarte frumos redactat al autoarei Helena Cade.

Recunosc faptul ca nuvela mi-a starnit si mai mult curiozitatea despre ceea ce urmeaza sa apara la editura in materie de povestiri cu Conan asa ca sunt sigur ca va veti intoarce la ea ulterior, poate pentru o recitire inainte de urmatoarea aparitie.

Capitanu’ va saluta si va doreste lectura placuta. Dar inainte de asta, va las sa reflectati la un citat prea actual ca sa nu fie amintit, un citat ce pare a evoca marele Imperiu Roman, la un moment dat in istorie, amintind insa si de lumea noastra din prezent...

„When a nation forgets her skill in war, when her religion becomes a mockery, when the whole nation becomes a nation of money-grabbers, then the wild tribes, the barbarians drive in... Who will our invaders be? From whence will they come?”

No comments:

Post a Comment