Sunday, November 22, 2015

Povestiri de la marginea realitatii de Dan Radoiu

Salutare echipaj! Azi vorbim despre o alta carte aparuta la Crux Publishing si anume „Povestiri de la marginea realitatii” de Dan Radoiu. Trebuie mentionat de la inceput ca aceasta carte este perfecta pentru o lectura relaxata, casual, o lectura amuzanta si in acelasi timp misterioasa, ciudata, umoristica dar si serioasa pe alocuri.
Volumul, dupa cum sugereaza si titulul, este compus din mai multe povestiri. Acestea trateaza subiecte ca un strigoi care a ajuns locatar permanent al metroului din Bucuresti din cauza unui blestem, un djin alcoolic, un sot criminal obsedat de misterul unui sifonier, o statuie de lemn care fura prajituri precum si un cuplu care isi traieste povestea de dragoste intr-un spatiu atemporal.
Pot spune ca lectura volumului a fost una usoara amuzanta si nu in ultimul rand captivanta. Cartea se citeste repede, nu duce lipsa de cursivitate si imersiune si in acelasi timp iti imprima in minte niste motive foarte interesante precum si, catre sfarsit, dorinta de a intocmi la randul tau o povestire scurta si amuzanta sau ciudata.
Prima povestire, „Blestem in subteran”, si cea mai lunga, este un amalgam de fantastic care se intretaie cu realitatea, o combinatie ce aduce aminte de stilul lui Neil Gaiman. Aceasta este pe alocuri horror si sangeroasa dar pastreaza tonul general al volumului. „Jobenul Galben” mi-a placut extrem de mult datorita atemporalitatii si misterului prezente in ea. „Ginny” este o parodie cu un djin alcoolic si o dorinta arzatoare. „Dincolo de aparente” si ”Un metru optzeci pe tocuri” sunt deja doua povestiri scurte „seriose” si cu un mesaj puternic, doua povestiri care mi-au placut enorm si care m-au impresionat foarte mult. „Sifonierul Preotesei” este o poveste cu niste personaje extraordinar realizate.
Pe restul va las sa le descoperiti voi si, avand in vedere ca nu mi-a placut niciodata sa stric placerea lecturii povestind plotul si cartea in sine, voi furniza doar aceste detalii despre continutul cartii.
Pot sa spun ca prin volumul de fata am redescoperit placerea de a citi povestiri scurte iar stilul specific al lui Dan Radoiu da volumului un aer unic. Dan Radoiu este de asemenea gazda amuzanta si antrenanta a atelierelor creative organizate de editura Crux, ateliere care au mai fost prezentate pe Raid.
In final va urez lectura placuta daca v-ati hotarat sa achizitionati volumul si va sfatuiesc sa-l incercati daca abia ati aflat de el din acest articol.
Capitanu’ va ureaza o seara faina!

No comments:

Post a Comment