Sunday, January 27, 2019

Hilda by Netflix


Salutare Raid! N-am mai discutat de mult timp de filme, nu? Drept urmare, azi o sa va prezint ceva la care sa va uitati in pauza de lectura. Eu unul am descoperit seria respectiva in timp ce faceam o cautare random pe Netflix. Din cate imi amintesc a avut pentru ceva vreme un featured trailer. Este vorba despre Hilda, seria animata care momentan are doar un sezon insa urmeaza sa avem si un al doilea in 2020 dupa cum apare mentionat pe Wikipedia.

In mare parte a timpului am crezut ca Hilda este o animatie realizata de o echipa de origine scandinava insa am cautat apoi informatia si am aflat ca de fapt cei care realizeaza seria sunt britanici si canadieni. Luke Pearson, creatorul Hildei si al romanului grafic cu acelasi nume este britanic. Acesta a scris si episoade din Adventure Time pentru Cartoon Network.

Elementul de unicitate al serialului este realizat de o multitudine de factori, de la muzica la scenariu, la animalele fantastice nemaivazute precum si la atmosfera generala de realitate care se intrepatrunde cu fantasticul. Hilda transmite magia si inocenta copilariei si descoperirea aventurii in lucrurile banale de zi cu zi.

M-a impresionat foarte mult societatea tipic scandinava in care traieste personajul principal, cu toate aspectele sale benefice, o societate in care copiii sunt tratati ca oameni nu ca animale de companie sau fiinte inferioare, motiv vizibil comun pentru alte creatii TV.

In Hilda vei gasi “hinturi” de acceptare catre toti oamenii fara insa a intalni ciocanul nemilos al politically corectness-ului, vei regasi prietenia dintre copii si ajutorul pe care adultii il dau mereu acestora fie ca este vorba despre aventura sau de lucruri din viata de zi cu zi. Seria este probabil printre singurele in care putem observa o relatie sanatoasa intre personajul principal si mama acesteia.

Societatea “sanatoasa” civic si mental precum si relatiile interumane, nelipsite de greseli, insa niciodata impregnate cu noroiul social actual ci doar cu o doza de optimism si spirit de colaborare fac din serie una unica in peisajul actual. Si da, Hilda este un film pentru copii, care insa nu duce lipsa de intelesuri ce depasesc aceasta titulatura “light”.

Vocea Hildei este Bella Ramsey, Lyanna Mormont din Game of Thrones. Spiridusul Alfur este Rasmus Hardiker, pentru cine a vazut comedia “Your Highness” si nu numai.

“Hilda” a fost nominalizata in cadrul Annie Awards la Best animated Television/Broadcast production for children, Outstanding Achievement for Character Animation in an Animated Television/Broadcast Production – Scott Lewis si Outstanding Achievement for Writing in an Animated Television / Broadcast Production – Stephanie Simpson.

Pentru cei care s-au saturat de mindless violence, failed characters, grafica facuta pe ganunchi sau maxim doua minute de scris scenariu pe episod va recomand sa urmariti seria. O sa vreti si al doilea sezon.

Capitanu’ over and out!

Surse:

Sursa foto – IMDB

No comments:

Post a Comment