Sunday, October 23, 2016

Aer si MSbP de Razvan Coloja
Salut si bine v-am gasit la o noua recenzie de carte. De data aceasta, il citim din nou pe Razvan Coloja, cu un nou roman transgressive si anume “Aer si MSbP”, nou aparut la editura Crux Publishing.
Dupa cum ne-a invatat si in “Soldati ai Terebentinei”, Razvan ne poarta din nou intr-o lume haotica, bolnava, melancolica, plina de obsesii prin ochii interlocutorului care are rol si de personaj principal al cartii. Asistam la o poveste de dragoste care transcende limitele normalului si banalului dar si pe cele ale unei relatii sanatoase. Cei doi protagonisti sunt implicati intr-o legatura profunda, toxica, punctata de obsesii in care fiecare cauta sa-si satisfaca nevoile afective sau sa-si acopere ranile vechi si inca deschise.
Laitmotivul relatiei este insasi moartea si revenirea la viata, acest aspect fiind aproape abordat la propriu in momentele in care cei doi joaca jocul periculos al semi-inecului. Tratat ca un mod de relaxare si de stopare brusca a gandurilor coplesitoare, actul in care ea il ineaca pe protagonist si apoi il aduce la viata, cateodata prin manevre de prim ajutor, devine ulterior un drog pentru personajul principal, singura scapare de zbuciumul interior. In acelasi timp, ea este idealizata si urcata la rangul de fiinta perfecta dar si salvatoare si datatoare de viata noua, dupa sfarsitul fiecarui episod de abuz asupra protagonistului.
Fata cu parul rosu ajunge intr-un fel la rangul de divinitate care poate sa pastreze o viata sau o poate face sa ia sfarsit. Aceasta, la randul sau, se considera o salvatoare, rol pe care doreste sa si-l asume cu orice pret.  Iubirea bolnava punctata de cresterile extraordinare in intensitate, asociate fiecarui episod de neputinta si abuz sfarsit sub cantitatea mare de apa, il fac pe protagonist sa o considere pe ea ca fiind persoana indispensabila din viata lui. In tot acest timp, protagonistul stie ca ea il va distruge, insa se scalda in continuare in euforia si senzatia intensa a unei relatii riscante atat sentimental cat si mental si fizic.
Romanul urmeaza un ritm alert cu multe idei si ganduri care se intrepatrund intr-un ritm haotic, toate insotite de obsesia pentru geometrie si matematica a protagonistului.
Relatia dintre cei doi are un moment de stagnare atunci cand frica lui de a fi inselat se materializeaza si atunci cand fata cu parul rosu se muta in alt oras. Pierderea maimutei, cadoul aproape totemic primit de la fiinta care l-a readus la viata de multiple ori, marcheaza ruperea temporara a legaturii dintre cei doi, legatura care insa nu poate avea o finalitate, deoarece, ca orice obsesie, aceasta va dainui probabil, pentru totdeauna.
Romanul lui Razvan Coloja te introduce intr-un ritm alert si nu te lasa sa pui cartea jos pana cand nu ai terminat de citit. In el gasim din nou fascinantele deviatii de personalitate ale oamenilor precum si efectele multiplelor relatii neimplinite si a angoasei adanci acumulate de-a lungul vietii.
Capitanu’ va ureaza o seara frumoasa si read on!
Romanul “Aer si MSbP” poate fi comandat de pe site-ul CRUX Publishing urmarind linkul urmator: http://cruxed.ro/product/aer-si-msbp/.

No comments:

Post a Comment