Monday, April 22, 2019

"Expurgo" de George Cornila



Salutare Raid si bine v-am gasit la o noua recenzie de carte. Azi discutam despre un volum de care m-am indragostit la prima lectura si anume “Expurgo” de George Cornila. Romanul ne este prezentat ca o “flawed distopya”, ca un Farenheit 451 invers cu influente de Philip K. Dick sau Orwell.

George Cornila este scriitor, publicist, traducator si un cititor pasionat la fel ca si noi. Printre alte romane ale sale amintim: “Cu Dintii Stransi”, “Miezul noptii in cartierul felinarelor stinse”, trilogia “Regele Lupilor” precum si romanul de proza scurta “Arlequine” care apare si el in unul din articolele mele. Scrierile lui George Cornila au primit Premiul Miorita in 2008, Premiul Vrancea Literara in 2013 si 2016 si au fost nominalizate la Premiul COLIN in 2017 si AntareSFest in 2018.

Citatul cu care volumul incepe este urmatorul: “Prostia si libertatea nu pot coexista.”

Urmand firul actiunii in care ne afundam prin ochii unui agent SAI (Serviciul de Aparare Intelectuala), descperim o lume aparent perfecta, o umanitate evoluata la baza careia sta stiinta dar si cultura, arta si frumosul. Tot acest echilibru este sustinut de agentii SAI, omniprezenti, puternici, mereu informati, soldati programati genetic si influentati chimic, lipsiti de sentimente si totusi gravitand in jurul artei si culturii Umanitatii. In lumea din Metropola 1 incultura este aproape eradicata. Oricine prezinta semne ale acesteia sau se dovedeste a fi defectuos instruit este trimis de catre agentii SAI intr-un centru de reeducare special, unde, dupa un program de culturalizare, va deveni un cetatean demn de Metropola si de stadiul evoluat al omenirii actuale. Oricine nu se integreaza sau oricine dovedeste ura latenta la adresa oricarei forme de cultura este executat in cazul esuarii reeducarii.

De asemenea viciile par a fi inexistente, alcoolul nu se consuma iar drogurile sunt premise doar celor care sub influenta lor ar putea realiza creatii artistice extraordinare.

Exista insa si opusul lumii civilizate si anume zonele de periferie ale metropolei, locuite in principal de oameni needucati si, mai rau de atat, inversunati impotriva progresului dar si a oricarei forme de cultura.  Agentii SAI efectueaza descinderi successive in aceste zone, multe din ele avand ca obiectiv innabusirea rebeliunii care incepe sa se formeze in zonele inferioare ale Metropolei precum si aplanarea de conflicte sau incaierari tipice gloatelor needucate.

Nu de putine ori descinderile se soldeaza cu executii, agentii SAI impunand legea, ordinea si combaterea comportamentelor vulgare sau antisociale.

In aceasta lume apparent perfecta, agentul nostru SAI ajunge sa cunoasca indeaproape rebeliunea din sectoarele inferioare, sa intalneasca un alt agent SAI razvratit precum si sa aiba parte de primele sentimente de atasament fata de alta persoana.

Desigur ca nu va voi da mai multe detalii si nici nu voi mentiona nimic despre sfarsitul volumului deoarece lumea pe care o veti descoperi va fi mult prea uimitoare si plina de surprize pentru a fi explicata in cateva spoilere sau intr-un rezumat.

“Expurgo” este un volum care se traieste nu doar se citeste. Fie ca veti simpatiza cu agentii SAI sau cu gloatele rebele si “libere”, cu siguranta veti regasi multe aspecte ale lumii reale in lumea reprodusa in Metropola 1.

Una dintre scenele de un real impact este confruntarea dintre agentii SAI si rebelii zonelor inferioare, un tablou remarcabil cu iz de razboi civil, cu aer de revolutie tarzie, cu imagini de Kristallnacht si de Mineriada a unei Romanii incipiente. Confruntarea apare intre elitele culte si cei numerosi abuzand de forta fizica, agentii SAI fiind singurii ce reusesc sa aduca egalitatea intr-o lupta inegala.

Acestea fiind spuse, va las sa descoperiti singuri “Expurgo”, volumul care pentru mine este una dintre cele mai bune lecture ale anului pana la momentul actual.

Capitanu’ va ureaza lectura placuta! Arrr!

No comments:

Post a Comment