Thursday, January 3, 2019

Camera 666 de Sorin-Mihai Grad




Salutare Raid si bine v-am gasit la un nou articol despre carti.Am terminat de citit “Camera 666” de Mihai Grad si as vrea sa impartasesc cu voi aceasta creatie literara savuroasa si amuzanta, relaxata si totusi foarte profunda, light si totusi plina de mesaje.

Volumul a aparut la editura Crux Publishing si poate fi cumparat urmand linkul de mai jos:


Pe spatele cartii avem o introducere facuta de Stefan Bolea pe care il cunoasteti ca fiind autor al Bibliei Nihiliste, volumului de eseuri filosofice “Theoria” precum si a recentei aparitii, “Caietul Roxanei”, volum care a fost subiectul unui articol anterior.

Mihai Grad s-a nascut in 1979 la Satu Mare si a publicat poezii, proza, precum si recenzii ale unor texte in romana si engleza. De asemenea acesta este autor al volumelor de poezie: “Surogat” si “Outsider”. Este doctor in matematica, urmand cursurile Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, apoi masteratul in Germania in cadrul unui parteneriat cu Universitatea Tehnica din Chemnitz urmand ca ulterior, tot aici, sa-si sustina doctoratul in matematica in 2006. A publicat peste 40 de articole stiintifice de matematica si este cofondator si editor al revistei culturale EgoPHobia.

In ceea ce priveste “Camera 666”, acesta este incadrat in categoria roman postmodern. Este probabil volumul la care m-am gandit cel mai mult inainte sa pot scrie despre el si de asemenea cartea care m-a aruncat intr-o criza de lectura crunta pentru ca nimic nu mai parea atat de amuzant, interesant si antrenant ca el.

Ai putea spune despre carte ca rezuma intamplarile din studentie ale unor tineri care au facut facultatea in Cluj, in caminele studentesti cu aer boem si poate chiar “legendar”. Si spunand acest lucru, ai spune prea putin. Prin aceasta scurta descriere ai ratat aproape toata esenta cartii si poate nu ai reusit sa atragi niciun nou cititor de partea ta. Astfel “Camera 666” ar ramane un roman nedescoperit si acesta ar fi un sacrilegiu in sine.

Probabil in niciun volum in care cineva relateaza intamplari “de camin”, conversatiile nu duc de la glume porcoase catre folosofie, catre probleme de viata apoi inapoi la un umor extraordinar si nu sunt sigur daca inteles de multi. Pentru mine “Camera 666” ramane lectura anului 2018 exact din motivul pe care vreau sa-l invoc de ceva vreme, este o carte geniala care trebuie neaparat citita pentru a fi descoperita. Nu poti sa-i faci un rezumat ceea ce imi da o placere aproape sadica, avand in vedere ca mare parte din recenzii constau in rezumate. Nu poti sa o descrii in cateva cuvinte pentru ca ar parea neinteresanta cand de fapt aceasta este total opusul.

Pe spatele volumului avem intorducerea lui Stefan Bolea care ne indeamna sa dam “Alice in chains la maximum, revedeti Matrix si Magnolia sau, si mai bine, cititi primul roman al poetului si matematicianului Sorin-Mihai Grad.” Redescoperirea anilor ‘90-2000 este iminenta.

Daca vi se pare ca nu am spus nimic in acest articol si ca nu ati inteles exact despre ce este vorba in carte, inseamna ca aveti exact aceeasi dilema ca si mine, deci, neaparat, trebuie sa o cititi. Asa ca va doresc lectura placuta si sa evitati criza de lectura de dupa.

Capitanu’ over and out!

1 comment:

  1. îți mulțumesc mult pentru ce ai scris despre cartea mea și mă bucur că ți-a plăcut în halul ăsta :)

    (am totuși o mică observație, Mihai Grad e tatăl meu)

    ReplyDelete