Sunday, January 27, 2019

What Facebook has become



Salutare Raid! Azi nu vorbim despre carti, azi vorbim despre locul acela, magnific sau odata magnific in care socializam, aflam de evenimente, ne promovam blogurile, comentam despre carti sau planuim sa ne vedem in viata reala, FACEBOOK.

Avertismentul principal ar fi ca acesta nu este un articol anti tehnologie. Asa ca ca cei care viseaza cu ochii deschisi la un discurs anti SKYNET sau alte lucruri similare pot sa lase articolul balta din timp. As vrea doar sa subliniez cateva impresii pe care le am de curand despre reteaua in sine dar si despre contactul online.  Asa ca le voi enumera mai jos.

Ceea ce Facebook a devenit de curand:

1. Platforma numarul unu care propaga stiri false, neverificate, prin intermediul utilizatorilor. Avand in vedere ca procesul de identificare si eliminare de fake news este abia incipient, reteaua de socializare ramane cel mai nesigur spatiu in ceea ce priveste acuratetea informatiei, desigur si din cauza marimii si numarului de utilizatori, chiar daca acesta din urma a mai scazut de curand.

2. Ca si alte retele de socializare, desi in cazul Facebook pare mai pregnant, se remarca o scadere a calitatii continutului atat in ceea ce priveste informatiile precum si in postarile utilizatorilor. Probabil trendul este valabil pentru tot Internetul desi pe Facebook pare mult mai accentuat. Acesta depinde foarte mult si de ce pagini urmareste un utilizator sau cei asociati cu el in retea.

3. Facebook este probabil cel mai nesigur loc atat pentru continut digital cat si pentru informatii personale. Daca la inceput exista posibilitatea unor brese de securitatecauzate de factori externi, se pare ca nici Facebook nu se chinuie din greu sa aiba grija de confidentialitatea datelor. De asemenea au existat zvonuri, nu neaparat nefondate, de insusire a continutului digital postat de utilizatori (foto, video etc).

4. Facebook, din nou, datorita dimensiunilor, este probabil locul cel mai probabil in care vei intalni cyber bullyingul. Legislatia in acest domeniu este si ea aproximativ incipienta asa ca efectele acestuia nu s-au lasat niciodata prea mult asteptate. “Internet trolls” ca si cyber bullyingul contribuie din greu la erodarea calitatii comunitatii dar si continutului online.

5. Patrunderea politicului si religiei in spatiul virtual a dus si ea la erodarea calitatii retelei. Putem gasi pagini politice si religioase apartinand atat partidelor oficiale precum si altor organizatii cu intentii mult mai intunecate (nu, nu e vorba de masoni, vorbim in principiu de extremisti politici si religiosi.) Inserarea parazitara a religiei organizate si politicului in reteaua de socializare a cauzat o atmosfera haotica si ostila sustinuta desigur si de alte domenii dar alimentata in principal de cele doua mentionate.

Eu unul duc dorul interactiunilor online in care oamenii erau adusi impreuna de dezabatere si subiecte comune, mai putin de tabere politico religioase, interactiunii prin care se voia cunoasterea unei realitati indepartate, cea din tara utilizatorului cu care luai legatura.

Scaderea dramatica a calitatii Facebook si nu numai pare ca taraste Internetul spre o tendinta a diviziunii oamenilor decat a aducerii lor impreuna. Mai multa comunicare si mai multe tabere implicate intr-un razboi perpetuu, cam aceasta este imaginea retelei sociale la momentul actual. Totul condimentat cu scapari de informatii personale si urmarirea activitatii utilizatorilor.  

Sursa imagine: https://zekblog.wordpress.com/2014/03/21/tutorial-stergere-cont-facebook-definitiv/

No comments:

Post a Comment