Thursday, June 18, 2015

Despre Soldati ai Terebentinei de Razvan T. Coloja



    Capitanu va saluta si va ureaza “Bine ati revenit!” pentru un nou articol marca Raidu da Pirati. In aceasta seara vorbim despre romanul “Soldati ai Terebentinei” de Razvan T. Coloja.
                Prima data, am auzit despre acest roman ca fiind unul transgresiv care are in prim plan rockerii anilor 90’. Avand in vedere anumite romane recente  “cu rockeri” care circula pe piata, am fost putin reticent la inceput. De ce as cumpara o carte care probabil nu are nicio legatura cu nimic din ceea ce inseamna rockerii din lumea reala? M-am uitat pe spatele volumului si mi-a placut introducerea. Am vazut pe internet ce formatii afirma Razvan T. Coloja ca ii plac si am decis sa acord o sansa romanului. Acum stiu sigur ca nu imi va parea rau niciodata pentru pasul facut. “Soldati ai Terebentinei” prezinta viata fanului metal roman din perioada anilor 90’ exact asa cum ar trebui aceasta prezentata. Punct!
                O mare parte din acel sentiment l-am trait sau il traim cu totii. Atmosfera de concert si de rockoteca este inca la fel cum este descrisa, magistral, in carte. In cadrul romanului avem parte de lectii de viata, de elemente sociale, de alcool si droguri, de relatii toxice si adolescentine, peste toate, tronand magistral muzica. Muzica este eliberare, este un mod de viata, este modul in care furia se canalizeaza in mod “legal” catre altceva decat mediul social rigid si innapoiat.
                Elementele de transa, de visare, de stare de desprindere de realitate, se impletesc cu cotidianul crud in aceasta descriere superba a vietii rockerilor pasionati de propria lor religie, muzica.
                “Soldati ai Terebentinei” ne arunca in fata societatea asa cum este ea, fara adosuri inutile, fara satanisme ieftine sau elemente horror de speriat copii care nu au ajuns niciodata la un concert sau care au vazut rockeri doar pe internet. Romanul nu ne prezinta scene de sex scabros si inutil, ca alte carti, dar nici alte elemente de senzational, insa, acesta este senzational prin insasi infatisarea spatiului real redat cu acuratete dar si cu talent literar.
                Autorul ne introduce intr-o lume la care a fost martor si participant si probabil acest aspect este cel mai special in ceea ce priveste cartea. Aceasta este scrisa din perspectiva cuiva care a trait perioada respectiva dar si care a experimentat sentimentele aferente acesteia. Fiecare capitol este o scufundare in imaginar si real, un episod maiestrit realizat.
                In concluzie, va las sa descoperiti singuri romanul, cu adaugirea ca va fi o experienta unica si de neuitat.

                Capitanu’ va ureaza o seara faina si Read On!

No comments:

Post a Comment