Tuesday, September 12, 2017

Biblia Nihilista de Stefan Bolea




Salutare Raid, azi vorbim despre un nou volum si anume “Biblia Nihilista” de Stefan Bolea. Volumul a a aparut la editura Crux Publishing si este una dintre cele mai recente aparitii alaturi de romanul “Restituirea” de AnaMaria Bnacea, carte despre care am discutat in articolul precedent.

Ca cititor nu am abordat prea multe volume de filosofie pana acum, insa contactul pe care l-am avut cu acest domeniu a fost de obicei unul placut. In cartea lui Stefan Bolea am regasit un moment de pauza de la cotidianul decadent, un moment in care am gustat dintr-un mod de gandire pe care societatea incearca din rasputeri sa-l faca sa treaca neobservat. Am explorat idei care se opun celor mai “sfinte” concepte ale realitatii si am descoperit in autor un veritabil combatant al umanitatii, al lui Dumnezeu dar si al Diavolului.

Volumul este usor de citit, din punct de vedere structural doar, mie unuia parandu-mi-se ca totul s-a terminat prea repede dupa ce, pentru un moment, am fost victorios impotriva a tot si toate. “Biblia Nihilista” este, din fericire, o carte careia nu ii poti face un rezumat, este o experienta care trebuie traita prin afundarea in lectura si prin cercetarea sensurilor pe care le iau cuvintele autorului. Este un volum care te va face sa gandesti si sa analizezi cele mai adanci intelesuri ale vietii. Nu ar trebui sa fiti insa indusi in eroare, nu veti gasi aici nici citate motivationale (nu pe cele pliate pe tipologia clasica, doar pe cele considerate ca motivationale de un alt tip de oameni cu un mod diferit de gandire) si nici inflorituri care sa faca viata sa para frumoasa. Aici veti gasi doar realitate pura asezonata cu o doza perfecta de revolta.

Am regasit in cartea lui Stefan aadevarate perle ale gandirii si va voi exemplifica doar cateva, pentru a nu va lua din placerea lecturii.

“ scrie cu benzina si vei plasmui cititori de foc”

“when love ends, the former lovers become corpses”

“there’s something about the suit that reeks of slavery”

“daca s-ar naste azi, isus n-ar fi crestin pentru ca biserica este o institutie pe gustul diavolului”

“I am an enemy of God and also and enemy of the enemy”

“intra in oamenii care intra in tine pe strada”

Acestea fiind spuse, va las in compania unei carti pe care nu o veti uita prea curand si la care cu siguranta va veti intoarce, fie doar si numai pentru un moment de relaxare de la TOT.

Capitanu’ va doreste lectura placuta.

“Biablia Nihilista” o puteti comanda de la link-ul de mai jos:

Sunday, September 10, 2017

"Restituirea" de AnaMaria Bancea




Salutare Raid si bine v-am gasit la un nou articol. Azi discutam despre un roman, as spune diferit de tot ce am citit pana acum si anume „Restituirea” de AnaMaria Bancea. Romanul este incadrat in stilul postmodern, lucru care m-a facut sa consider parcurgearea lui ca un experiment interesant.
Pot sa spun ca ceea ce mi-a placut cel mai mult in carte este atomosfera si personajele. Din primele pagini, esti introdus intr-un Bucuresti canicular si familiar iar descrierea lui cat si personajele care intra usor in scena, dau firului narativ un aer de pitoresc unic.
Episodul din autobuz, cu care debuteaza cartea, nu ne da de banuit la ce ar putea duce intamplarile aparent banale pe care le urmarim. Si totusi, desi parand a fi obisnuite, personajele cu care facem cunostinta urmeaza sa ne insoteasca intr-o aventura unica. Stilul descrierilor precum si al dialogurilor ne garanteaza o lectura usoara si savuroasa pe masura ce ajungem sa-i cunoastem pe cei implicati.
Unul din lucrurile care m-au impresionat a fost senzatia de legatura emotionala pe care textul o realizeaza intre personaje si cititor. Gandurile celor implicati redate sub forma de monolog ne fac sa descoperim o bucatica din sufletul personajului respectiv si ne apropie mai mult de trairile acestuia.
In roman este vorba despre o mostenire, despre o doamna de moda veche care va trebui sa o incredinteze rudelor regasite, oameni care mai de care mai interesanti si provenind din toate mediile sociale. Nu va lipsi nicidecum umorul si nici dialogurile savuroase precum si prezentarea unor tipologii umane cu care suntem cu totii familiari din viata de zi cu zi. Vom intalni un avocat cu stil, un intretinut de prima clasa, un corporatist precum si o fata simpla dar cu un farmec rar intalnit. Ne vom indragosti si vom detesta personajele implicate dar in aceleasi timp vom trai cu ei povestea care se deschide in fata noastra.
Am fost impresionat de faptul ca, in ansamblu, de-a lungul romanului nu se intampla extrem de multe lucruri insa complexitatea acestuia nu sta in faptul ca actiunea este extrem de complicata cat in elementele de expunere a naturii umane precum si in senzatia de imersiune si umorul in doze perfect adaugate in text.
Va voi lasa pe voi sa descoperiti mai multe citind romanul in sine si va garantez o experienta unica. Il puteti comanda de pe site-ul Crux Publishing de la adresa de mai jos sau il puteti gasi in librarii. - https://www.cruxed.ro/produs/restituirea/ -
Raidul de pirati va ureaza o seara faina si lectura placuta!